ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

Dan kada je Bosna postala prvak Evrope

Bila jednom jedna Bosna… Košarkaši sarajevskog velikana prevođeni Mirzom Delibašićem i Bogdanom Bošom Tanjevićem, harali su eks Jugoslavijom, a popeli su se i na krov Evrope.


Davne 1979. godine košarkaši sarajevske Bosne bili su u centru evropske pažnje, ali i svjetske javnosti. Delibašić i društvo , 5. april pomenute godine zlatnim slovima upisali su u historiju košarke na ovim prostorima. Bosna je tada postala prvak Evrope.
Cijela bivša Jugoslavija strepila je i navijala, jer je Bosna igrala najvažniju utakmicu u historiji. Jer se borila za evropski tron. Finale se igralo u francuskom Grenobleu, a Delibašiću i društvu protivnik je bio višestruki prvak Evrope, italijanski Emerson iz Varesea.
Nakon 40 minuta igre semafor je pokazivao 96:93 u korist ekipe koju je vodio Tanjević, što je značilo da je Bosna na evropskom Olimpu! Prva ekipa iz jugoslavenske lige koja je uspjela ostvariti takav rezultat. Rezultat o kojem se još priča sa osmijehom na licu.
Delibašić, Varajić, Bosiočić, Đogić, Radovanović, Pešić, Hadžić, Bilalović, Vučević, Benaček, Izić, Zrno. To su imena junaka koji su napravili najbolji rezultat u historiji bh. košarke. Šampioni Evrope dočekani su u Sarajevu, gdje je nekoliko hiljada navijača skandiralo i pjevalo do zore.
Put Bosne do finala Kupa šampiona nije bio nimalo lagan. Morali su Studenti odigrati 16 utakmica, a u finalnoj grupi su izgubili tri puta. Ipak, ta tri poraza nisu mnogo značila, jer je superfinale bilo izboreno.
izvor: Akos.ba

Nema komentara:

Objavi komentar