četvrtak, 9. ožujka 2017.

Prije 70 godina Bošnjaci su u Francuskoj digli prvu pobunu unutar njemačkog SS-a

Francuska slavi bošnjačke antifašiste
Francuski gradić Villefranche-de-Rourgeueu slavi 70. godišnjicu oružanog ustanka protiv njemačkih okupatora koji su 17. septembra 1943. podigli Bošnjaci iz sastava 13. SS „Handžar“ divizije, predvođeni Feridom Džanićem i Lutfijom Dizdarevićem, a u saradnji sa francuskim pokretom otpora. Džanić i Dizdarević su ubijeni prilikom gušenja pobune, a nakon pobune su streljani: Mujo Alispahić, Meho Memišević, Alija Beganović, Mustafa Morić, Sulejman Silajdžić, Jusuf Vučjak, Ismet Cefković, Uzeir Mehičić, kao i nekoliko Hrvata koji su učestvovali u pobuni.

Paradoks je da u Villefrancheu, u čast ovog događaja, već decenijama postoji ulica koja se zove "Avenue des Croates" ("Avenija Hrvata"), te da hrvatski zvaničnici učestvuju na obilježavanju 17. septembra, svojatajući ovaj slavni događaj koji pripada bošnjačkoj antifašističkoj povijesti. Tako će i ovaj jubilej obilježiti Francuzi i Hrvati, ali ne i Bošnjaci. 
Zato su zaslužni polupismeni bošnjački lideri i ministri koji nemaju znanja, a ni hrabrosti, da pobunu iz Villefranchea rehabilitiraju kao dio bosanske antifašističke kulture.
Ako Republici Hrvatskoj nije mrsko da krade tuđu historiju i da bošnjačke heroje prikazuje kao svoje heroje, zašto bi nama u Bosni i Hercegovini bilo mrsko da jedan od najvažnijih događaja evropskog antifašizma smjestimo tamo gdje i pripada – pod okrilje bosanske antifašističke baštine!? 
Autor: Mr. sc. Fatmir Alispahić
izvor: akos.ba

1 komentar: